Når spildevand ødelægger mulig vinterbadeklub. 

Kommunen kontrollerer sig selv, når det gælder spildevand. – Hvem skal så stoppe forureningen, spørger Knud Jeppesen. 

knud-jeppesen-2

Knud Jeppesen, Æresmedlem af Bæredygtigt Landbrug. 

Først i februar havde Vejle Amts Folkeblad, Billund et par udmærkede artikler om, at der ikke kunne oprettes en vinterbadeklub i Sdr. Omme grundet vandet i Omme Å, var sundhedsfarligt at bade i. Der blev også nævnt, at det er fordi ”kloakvand regelmæssigt skyller ud i åen på grund af regnskyl”. Alt sammen informationer der skal få folk til at forstå, hvorfor de ikke må bade i åen. 

Men hvor kommer det kloakvand så fra og hvor meget kommer der? Ifølge PULS-data, som er det sted, hvor kommunerne skal indberette, hvor meget overløb de har fra alle deres over- og udløbssteder med spildevand, til Miljøministeriet en gang om året, er der 13 overløbsbygværker i Sdr. Omme byområde.  

Altså overløbsventiler, hvor spildevandet fra folks toiletter og husholdning lukkes direkte ud i vandmiljøet. Det sker, når det regner mere end kloaksystemet kan klare, fordi det er fælleskloakeret. Det vil sige, at der kun er et kloakrør, hvor både kloak- og regnvand løber i samme rør. Modsat separatkloakering, hvor regnvand løber i et rør og ledes ud i vandmiljøet og spildevand i andet rør føres frem til et renseanlæg. 

De 13 steder i Sdr. Omme har i gennemsnit over de seneste 3 år lukket over 150.000 tons urenset spildevand ud i Omme Å – OM ÅRET. Det svarer til indholdet i over 80 lastbiltankvogne om ugen. Selvfølge er det meget fortyndet, men mængden af ”skidt” kommer jo med ud alligevel. Derudover lukker renselægget også det rensede spildevand ud i åen. Det indeholder også en del næringsstoffer og iltforbrugende organisk stof. 

PUHA -DA – god ide ikke at bade der i andres afføring! – MEN der er ingen sanktioner over for kommunen, de giver bare sig selv tilladelser og kontrollerer også selv! – og så fortsætter det bare på den måde år efter år.  

Man kan spørge: Er der slet ingen plan for, hvornår Sdr. Omme skal separatkloakeres, så denne voldsomme forurening med spildevand kan stoppes? Ellers er der godt nok lange udsigter for badning i Omme Å. 

Ikke meget “forureneren betaler” her – nærmere ”forureneren fortsætter”.  

Hvor længe skal det bare fortsætte sådan?  

Og folk finder sig bare i det?? 

Scroll to Top