Det hænger sammen med det biologiske kulstofkredsløb, hvor al fødevareproduktion bygger på fotosyntesens binding af CO2 fra atmosfæren. Desuden leverer fotosyntesen også fossilfri energi til samfundet i form af biogas og andet brændbart plantemateriale (halm og træ) til opvarmningsformål.
Alligevel besluttede Svarer-udvalget at foreslå en afgift på landbrugets fødevareproduktion i stedet for det mere logiske: Køledisken (forbruget).
Men en afgift på landbrugets produktion af fødevarer vil direkte påvirke situationen i køledisken og modvirke det egentlige formål med klimaindsatsen, at begrænse CO2-indholdet i atmosfæren.
Eksempel
I køledisken ligger tre stykker oksekød à 1 kg, som i henhold til FAO/FN har følgende klimaaftryk:
- Det danske kød udleder 13,9 kg CO2.
- Det udenlandske kød udleder i gennemsnit 45 kg CO2 – altså 3 gange så meget.
- Det sidste stykke kød, som kommer fra Sydamerika, udleder endda 76 kg CO2 – altså mere end 5 gange så meget.
En CO2-afgift specielt på dansk landbrugsproduktion vil give følgende resultat:
Det mest klimavenlige danske kød vil stige i pris eller udgå af produktion. Det 3 – 5 gange så klimabelastende importerede kød vil dermed få en konkurrencefordel. Markedsøkonomien vil herefter sørge for, at der udledes mere CO2.
Hvordan mon den stigende CO2-udledning påvirker klimaet?
Og hvordan mon det vil gå med politikernes udstillingsvindue, hvor Danmark med en klima-betydning på under 0,1 pct. skal agere verdens store foregangsland?
Poul Vejby-Sørensen
Nørre Allé 54, Strib
5500 Middelfart