Hvad er det for et samfund, vi som danskere ønsker os? 

Har vi folkestyre eller folkestyring? Spørger Knud Jeppesen i dette indlæg, hvor han ironiserer over udviklingen i vores samfund. 

knud-jeppesen-2

Knud Jeppesen, Æresmedlem af Bæredygtigt Landbrug 

I min verden er de rigtige eksperter dem, der arbejder ude i virkeligheden og ikke dem, der sidder inde i fjernsynet betalt af de politikere, de ”hjælper” med bistand. Hvorfor skal man sidde på et kontor og kloge sig på dem, der udfører arbejdet ude i praksis. Som landmand oplever jeg det ene usaglige og ufaglige tiltag efter det andet fra ”skrivebordseksperter”. Hvordan kan man sidde på et kontor i København og vide, hvornår jeg her i Jelling skal høste og plante mine afgrøder– ja de bestemmer også, hvad jeg må dyrke på marken og hvornår jeg må pløje. Alt sammen ud fra nogle teoretiske modelberegninger. Og sådan er det i mange dele af vores samfund.  

Hvor længe skal vi trækkes rundt i, at det er pinedød nødvendigt, at vi overholder en fiktiv politisk grænse på 70 % mindre CO2 udledning lige nøjagtig i 2030 – som det eneste bette land i verden. Koste hvad det vil og der er folk, der tror verden går under, hvis vi ikke når det. Det koster os det hvide ud af øjnene – virksomheder går konkurs og vi skal alle betale mere for mad, energi, transport og masser af varer bliver dobbelt straffet. Og dermed er der alt for lidt penge til børn, unge, syge og ældre. Er det ok? 

Husk at landbrug og skovbrug er de eneste erhverv, der optager og lagrer CO2. Tak for det – nåh nej det er de ”kloge og bedrevidende” ligeglad med, det tæller ikke med. Ubegribeligt. 

Tænk det er 30 år gamle beslutninger i et fjernt ”ekspertorgan” i FN, der har besluttet at det CO2 vores afgrøder optager på markerne, ikke skal regnes med, for det udledes jo igen når det spises. Jo, men nu er vi så smarte, at vi også har afgrøder næste år og så ”spiser planterne” jo CO2 igen. Det er en biologisk cirkulær proces. Landbrugets afgrøder optager ca. 40-50 mio. tons CO2 – langt mere end de 15 mio. tons CO2 de påstår vi udleder. Jeg kender ikke andre virksomheder, der afleverer en værdivare og så får en regning bagefter. 

Hvor er det også tå krummende at høre politikere og andre fagligt uvidende gang på gang ævle om, at ”nu skal landbruget igennem en grøn omstilling og lave fødevarer til mennesker i stedet for til dyr”. Jamen det har vi da gjort hele tiden – hvor tror I at kartofler, mel, gryn, grøntsager, frugt, malt til øl og chips kommer fra? Man kan sige meget negativt om landmænd, men vi ikke så dumme, at vi dyrker noget, der ikke kan sælges, når ingen ikke gider spise det. 

Det svarer til, at ”fedmeeksperter” mener, at der bliver for mange overvægtige af at spise kage fra bageren. Så må bagerne ”omstilles til at lave mere rugbrød”, for det er sundere. Jamen folk spiser ikke mere rugbrød, så det kan de ikke sælge. Nååhh så lægger vi da bare en afgift på kagerne hos de bagere der bor i Frederiksberg kommune, så skal folk nok spise mere rugbrød og vupti, så følger alle andre med i hele landet og så er alle overvægtige pist væk. Ekspertlogik på samme niveau som CO2 afgift kun i DK og ikke resten af verden. 

De står på tv og er ligeglad med at op til ¼ (mindst) af landmandsfamilierne vil gå konkurs. Vi må forstå, at vi betyder alligevel ikke noget for samfundsøkonomien og er nærmest en belastning for både klima, miljø og dyrene, siger alle de ”kloge og bedrevidende” i medierne. Så bare ud med badevandet med jer! Find en anden bolig. Og bare flytte et andet sted hen. Og bare lave noget andet – skide være med din uddannelse og al den viden du har opbygget igennem årene. Det samme med slagteriarbejderen, mejeristen og håndværkerne, og alle dem der transporterer vores varer. I finder også bare noget andet – måske den lokale skole og købmand også lukker – men pyt, vi har jo biler og busser herude på landet, så vi kører bare til storbyen efter varer og bussen kører rundt med børnene – det er åh så klimavenligt. Mange af os har også trailer, så når vi skal over grænsen for at hente billige bajere, kan vi jo lige tage billigt udenlandsk kød, mælk og andre fødevarer med hjem. Nåh, nej det har supermarkedet for længst sørget for. Det så vi jo med ”dyreeksperterne”, der bestemte, at nu skulle vi alle spise de dyre langsomme kyllinger. Så steg importen fra udlandet flere hundrede procent, for folk købte ikke de dyre kyllinger. CO2 smart.  

Jeg kan ikke se nogen steder, at det er indregnet, hvem der skal bidrage med de penge bankerne taber, når store landbrug går konkurs, og også håndværkerne og montørerne og vognmændene. Men til info kære medborgere – så bliver det alle l andre, der er kunder i disse banker, der betaler. 

Men hvad nu har ”samfundet” jo brugt 30 tusinde millioner (indtil videre) på at aflive alle minkene. Med eksperters hjælp. De andre lande har så overtaget den produktion og de har fint klaret Corona – modsat eksperternes trusler. Så om det skulle koste et par tusinde millioner at komme af med en del af de landbrug, der laver fødevarer, betyder åbenbart ikke noget. Bare vi får bedre vejr. Godt jeg har kørekort til lastbil, så kan jeg måske få arbejde med at hente fødevarer fra udlandet produceret uden tåbelig CO2-skat. 

Tænk, at der er politikere, der i ramme alvor står og siger, at jo højere afgiften er jo mere CO2 fjerner vi. NEJ jo flere landbrugsfamilier går konkurs og jo mere bliver produceret i udlandet UDEN afgift og med højere CO2 udledning til følge. Det siger Svarrerrapporten sådan set ret klart – men hul i hovedet. 

Hvor er det også himmelråbende, at når jeg kører til varmeværket i Aarhus med halm som de brænder af, for at byboerne kan få varmen – ja så er den pludselig CO2-neutal, altså ingen afgift til dem i byen, for som de skriver på hjemmesiden:– ” den CO2 der afgives under afbrænding af halmen optages af planterne til næste år”. Hurra endelig nogen der har set ”fidusen” i fotosyntesen. Det er så grelt, at nu kan Aarhus kalde sig mere klimaneutral. Mens jeg må betale afgift af den halm, vi bruger på gården. Gak-gak. 

Det samme gælder jo også de mange mio. tons flis og træpiller der bruges til opvarmning i byerne. Ingen afgift for det er CO2 neutral. Grotesk. 

Hvis ¼ af landbrugene går konkurs og især dem med husdyr/køer (også økologerne), vil der mangle en masse gylle til de mange nye biogasanlæg, der afgasser gyllen for klimagasser og producerer store mængder biogas og erstatter Putingas til opvarmning rundt i byerne. Biogas fra landbruget har sparet os for 2 mio. tons CO2 – men de tilskrives energisektoren – altså forbrugerne. Tåbeligt og uretfærdigt. 

Og det er dobbelt tåbeligt, for så skal der importeres væsentligt mere handelsgødning til planterne på markerne. Gødning kommer der så også CO2 afgift på – så nu skal vi igen udpine jorden og sulte vore planter, så der er mindre næring i og større risiko for sygdomsangreb. Og afgiften rammer selvfølgelig også de planter, vi dyrker til ”menneskeføde”, så derved bliver kartofler, mel og alt det andet dyrt. 

Så kære medborgere – jeg håber nogle af jer, vil tænke en ekstra gang over hvilken vej, l synes vores samfund skal tage. Men en ting er sikkert, vi kommer alle til at betale en voldsom regning for at de ”kloge og bedrevidende” trækker alt deres ekspertise ned over hovedet på os, og så længe alle hopper når de siger hop, bliver det kun værre. Har vi folkestyre eller folkestyring? 

Scroll to Top