Besøg fra Holland: Deler erfaringer på tværs af lande

Bæredygtigt Landbrug diskuterer landbrugsfaglige problemstillinger med andre lande. Bestyrelsesmedlem Ann Louise Worsøe Jørgensen har for nyligt haft besøg af hollandsk landbrugspolitiker

Screenshot

Dyrkning af proteinafgrøder, jordpriser og CO2-afgift var nogle af de faglige problematikker, som bestyrelsesmedlem Ann Louise Worsøe Jørgensen og den hollandske politiker Harold Zoet debatterede, da han for nyligt slog vejen forbi familiens bedrift.

– Det giver god mening at udveksle erfaringer og høre om, hvilke udfordringer landmænd står over for i andre lande. Vi står med nogle udfordringer, mens de kæmper med nogle andre – lige nu protesterer de over stramninger på gødningsområdet, siger Ann Louise Worsøe Jørgensen.

Hun fortæller, at hollænderen var i Danmark i forbindelse med en konference om plantebaserede proteiner. Og så ville han gerne besøge en større planteavlsbedrift, og det var her et af vores nordjyske bestyrelsesmedlemmer kom ind i billedet.

Foruden dyrkning af proteinafgrøder debatterede Ann Louise Worsøe Jørgensen og Harold Zoet kvælstofregulering, vedvarende energiproduktion og jordpriser.

– Det er meget interessant at høre, hvordan andre lande tackler tingene. Hollandske landmænd har i princippet de samme produktionsbetingelser, som vi har, men grundet jordpriserne skal de have tre gange så meget ud af det, fortæller hun.

På besøget kunne de ret hurtigt blive enige om, at der generelt er massive problemer med mængden af papirarbejde, som europæiske landmænd står med.

– Mængden af papirarbejde er accelererende – og det er ligegyldigheder. Den holdning delte vi. Den administrative byrde og bureaukratiet er et problem. Papirarbejde er åbenbart vigtigere end at være en dygtig landmand, siger Ann Louise Worsøe Jørgensen.

Desuden kunne de selvfølgelig ikke komme uden om den problematik, som fylder særligt meget på de danske gårde i denne periode – en mulig CO2-afgift på landbruget.

– Det første han sagde, da vi kom til at tale om CO2-afgiften var: Det er vel ikke på biologiske processer? Så det er rart med opbakning og forståelse, der går over landegrænser, siger hun.

Scroll to Top