Fritidslandmand: Alt for komplekse regler for at søge støtte

Venstres folketingskandidat i Frederikshavn, Henrik Buchhave, har svaret på Bæredygtigt Landbrugs valgkamps-spørgsmål. Og ikke alle svarene følger partilinjen…

mark1000x400

Folketingskandidaterne svarer fortsat flittigt på de spørgsmål, Bæredygtigt Landbrug har stillet i anledning af valgkampen. Og der er skam også landmænd iblandt svarpersonerne.

En af dem er Henrik Buchhave – Venstres folketingskandidat i Frederikshavn-kredsen – som bruger et eksempel fra sin egen dagligdag som fritidslandmand, da han skal svare på, om han går ind for regelforenkling på landbrugsområdet:

”Hvem kan være imod regelforenkling? Måske lige dem, der lever af at kontrollere og håndhæve reglerne. At det bliver så enkelt som muligt, må være til glæde for alle. Jeg har sølle 6,7 hektar tilmeldt EU, og reglerne for at søge dén støtte, jeg er berettiget til, er blevet så komplekse, at jeg er nødt til at betale for udfærdigelsen for at undgå fejl. Det giver en forholdsmæssig stor udgift for et fritidslandbrug”, beretter han.

Kontrollen har altså ikke politiets rettigheder

Også hvad angår kontrollørers ret til at gå ind i private hjem og biler uden landmandens tilladelse er talen klar fra Henrik Buchhave:

”Ejendomsrettens ukrænkelighed gælder vel også for landmænd. Ingen skal gå og rode i mine bygninger uden tilladelse. Hvis kontrolløren mener at have en begrundet mistanke, må han stille med politi og en kendelse! Alt andet er uhørt”, lyder det fra folketingskandidaten.

Jordskatterne er Henrik Buchhave heller ikke begejstret for:

”Jordskatterne er en uskik, der ikke har noget med fortjeneste at gøre. Jorden er købt og betalt. Selvfølgelig skal der ikke betales skat, inden fortjenesten ligger der”, mener han.

Venstre: Ja og nej til økologistøtte

Henrik Buchhaves svar afslører også, at han ikke følger partilinjen på alle områder. Det gælder blandt andet på spørgsmålet om, hvorvidt økologi bør have offentlig støtte, som andre landbrugsformer ikke får:

”At fremme en bestemt dyrkningsform ved hjælp af offentlig støtte er konkurrenceforvridning”, skriver han.

Her har hans partifælle, folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen, i sit svar på BL’s spørgsmål givet en noget anden udlægning af partiets politik:

”Venstre mener, at vi skal bevare de nuværende ordninger, der bl.a. giver tilskud til omlægning til økologi”, skriver Michael Aastrup Jensen til Bæredygtigt Landbrug – men understreger samtidig, at der bør være frit valg for forbrugerne, og at alle slags landbrugsprodukter i Danmark er i top, når det gælder såvel dyrevelfærd som fødevaresikkerhed.

Der skal gøres mere for at undgå overimplementering

Michael Aastrup Jensen skærper til gengæld tonen i forhold til sit eget parti, når det gælder spørgsmålet om overimplementering af EU-regler i Danmark. Da Venstre overtog regeringsansvaret i 2015, satte man sig for at gøre op med overimplementeringen blandt andet via et såkaldt implementeringsudvalg – men der kunne gøres mere, mener Venstre-manden:

”Overimplementeringen har betydet, at vi i årevis har lagt forhindringer ud for os selv og forringet den danske konkurrenceevne. Vi er nået et godt stykke af vejen, men der er fortsat områder, hvor danske landmænd har mere strikse regler end i resten af EU. Jeg vil arbejde for, at dansk landbrug har de samme vilkår som landmænd i resten af EU. Dansk landbrug er i verdenseliten, når det gælder miljøbeskyttelse og hensyn til naturen, så derfor er naturen og miljøet den helt store taber, hvis produktionen rykker ud af landet”, skriver Michael Aastrup Jensen.

Se alle spørgsmålene

Du kan se alle Bæredygtigt Landbrugs spørgsmål til landets folketingskandidater via linket HER.

Vi har tidligere sammenlignet svar fra Liberal Alliance og Enhedslisten – dén artikel kan du læse HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

1 kommentar til “Fritidslandmand: Alt for komplekse regler for at søge støtte”

 1. Os der elsker naturen

  Da du lige som os også holder af at nyde livet derude i vores vilde vidunderlige natur og gerne fortæller om oplevelserne, vil vi gerne lige ønske jer et rigtigt godt liv og alt godt fremover. Naturoplevleser giver lise til krop og sjæl. Det er rart at have i et frirum hvor virusproblemer ikke er så hæmmende for vore udfoldelsesmuligheder. Under naturtemaet “Vilde vidunderlige Danmark” hyldes vores vilde natur, og i debatten om biodiversitet sættes positivt fokus på en varieret oplevelse. I den forbindelse er det relevant at opmuntre med formidling af autentiske fortællinger om naturen og livet på landet på en tid, hvor livet også var lidt anderledes, dog på en nogen anden måde.

  Positive fortællinger om naturen og om livets vante gang på en lille bondegård tæt ved en tørvemose på den tid da seniorer var børn og arbejdet var lidt mere besværligt, er temaet i bogen ”Den lille bondegård ved mosen” – ISBN 978-87-7190-975-3. – Det var tiden, hvor økologi var en helt naturlig ting, da der ikke var råd til kemiske sprøjtemidler, megen kunstgødning og den slags – tiden hvor der manuelt blev høstet med leen hele vejen rundt om kornmarken før, der skulle høstes med selvbinderen, så intet af det dyrebare korn gik til spilde – tiden hvor traktoren så småt begyndte at afløse hesten som trækkraft rundt omring på bondegårdene – og tiden hvor køerne fik lov til at græsse lidt græs langs markvejen, når de blev hentet hjem til malkning.

  I bogen fortælles om mennesker og dyr og ikke mindst også om naturen. Lidt mere specielt beskrives især den store betydning tørvemosen havde for lokalbefolkningen på den tid. Tørvemosen vil sikkert fortsat bestå, men de kulturelle præg og minder, der viser hvordan mennesket ved slid og flid påvirkede landskabet, udviskes efterhånden. I bogen fortælles blandt andet om arbejdet i mosen i forbindelse med tørvene om græsning af kreaturerne og så videre, såvel som om rekreative aktiviteter og fornøjelser som leg, lystfiskeri og interessante vandreture, hvor mosens specielle planter og dyr kunne betragtes på nært hold.

  – Herunder link til lidt nærmere beskrivelse, blandt andet vises teksten på bogens omslag m.v.:

  https://bog.nu/titler/den-lille-bondegard-ved-mosen-jens-s-holt

  (NB: Hvis du er lidt nervøs for at åbne et link, kan du i stedet for få oplysninger om bogen ved at gå ind på Bog.nu’s eller en net-boghandels hjemmeside (evt. via siden pricerunner.dk) og indtaste titlen i søgefeltet. Klik på bogen, så kommer du ind i lidt beskrivelse om handlingen).

  Alt godt fremover!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top