Vandværks-pesticider: Den uanstændige fortielse

Sløjfede boringer på grund af pesticider er blevet brugt som politisk løftestang til at indføre boringsnære beskyttelsesområder, men vandværkerne har fortiet egen brug af Prefix

Hans Aarestrup

Gennem mindst 15 år har det været gemt af vejen, at vandværkerne selv har brugt blandt andet pesticidet Prefix, der har nedbrydningsstoffet BAM, på deres boringer.

Aarhus Vand har nu indrømmet overfor Bæredygtigt Landbrug, at man har brugt det på samtlige boringer. Direktør i Bæredygtigt Landbrug, Hans Aarestrup, er glad for, at der endelig er ærlighed om sagerne:

”Sløjfningen af boringer er blevet brugt som et politisk argument til at indføre boringsnære beskyttelsesområder, men vandværkerne har samtidig holdt mund med, at de selv har brugt pesticider på boringerne”, siger han.

Skræmmekampagne mod landbruget

Prefix blev brugt i Danmark indtil 1997, og i 1998 blev de første boringer sløjfet på grund af BAM. Netop BAM har været hovedsynderen i Aarhus Kommune. Hele 16 af de 21 boringer, der blev lukket i perioden 1998 til 2002, var på grund af BAM. Altså kort efter, at brugen af stoffet stoppede.

”Der er ført en skræmmekampagne mod landbruget, og den har skabt et hysteri i dele af befolkningen. Der er ingen sundhedsmæssig effekt af de fund, som er i drikkevandet. Hverken af pesticider eller nedbrydningsstoffer”, siger Hans Aarestrup.

Det gælder også de mængder af Prefix, som vandværkerne måtte have brugt.

Skaber bekymring

Så vandværkernes brug af pesticider er ikke noget, der bør skabe bekymring i befolkningen. Det bør det til gengæld hos landbruget.

”Det viser, at vandværkerne har været villige til at lade andre tage skraldet for deres egne fejl. De har peget på os og på villaejerne, men i mere end 15 år undladt at gøre opmærksom på deres egen rolle”, forklarer Hans Aarestrup.

Han mener, at det har været en uanstændig måde at mistænkeliggøre landbruget.

Ifølge BL-direktøren har denne manipulation været med til at skabe en negativ stemning mod landbruget, der har gjort det lettere for politiske modstandere at indføre restriktioner og uvirksomme miljøtiltag. Det er senest tilfældet med kommunale indsatsplaner, hvor eksempelvis en gruppe landmænd i Beder står med en risiko for at blive underlagt boringsnære beskyttelsesområder.

”Vi har samlet en mængde informationer, der måske kan være brugbare for de landmænd, der står med problemerne i Beder. De er selvfølgelig velkomne til at få vores dokumentation for de afsløringer, vi har offentliggjort i de seneste dage”, siger Hans Aarestrup.

Bæredygtigt Landbrug har hele denne uge sat fokus på vandværks-pesticiderne. Du kan læse mere om sagen HER, HER og HER. Derudover kan du se et læserbrev om sagen HER.

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top