Også minister erkender vandværkspesticider

Selvom det gled ud af Miljøministeriets rapporter og var væk i årevis, så erkender miljøminister Lea Wermelin i et svar til Folketinget, at vandværker brugte pesticidet Prefix på egne boringer

Vand glas

Bæredygtigt Landbrugs afsløringer har nu også spredt sig til Folketinget:

Miljøminister Lea Wermelin (S) skriver i et svar til Folketinget, at det er korrekt, at vandværker i Danmark har brugt pesticidet Prefix oven på deres boringer.

Hun henviser i sit svar til rapporten ”Kilder til BAM-forurening og forureningsudbredelse. Undersøgelseserfaringer. Delrapport 2”, som Miljøstyrelsen lavede i 2002. En rapport, som også Bæredygtigt Landbrug har brugt som dokumentation for artikler om emnet. Ministeren skriver blandt andet i sit svar:

”Det var således allerede dengang kendt, at der også havde været anvendt ukrudtsmidler, som blev nedbrudt til BAM, på vandværkernes egne arealer”.

Forsvandt ud af den officielle fortælling

Ministeriet har ellers ikke nævnt vandværkernes brug i årevis, når de har listet op, hvor pesticidet Prefix er blevet brugt. Umiddelbart ser det ikke ud til at have været en del af ministeriets ”officielle” beskrivelse af Prefix i mindst 15 år. Det betød, at når ministeriet lavede lister over, hvor Prefix var blevet brugt, så blev vandværkernes forbrug fjernet fra listen.

Også GEUS slettede referencen til vandværkernes brug i deres årlige rapporter om grundvandets tilstand fra 2001- til 2002-versionen, og det har efterfølgende ikke været nævnt.

Danske Vandværker brugte dem også

Det er ikke kun de kommunale vandværker hos DANVA, der har brugt pesticidet Prefix på deres boringer. De private vandværker i foreningen Danske Vandværker har også.

”Der er ikke noget at vedkende sig eller ikke at vedkende sig. Det er bare et faktum, og så er man blevet opmærksomme på, at det her er rigtig uheldigt, fordi det kan være årsag til BAM, og det ville vi ikke have, og så stoppede vi”, siger direktør Susan Münster til Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside.

BL-direktør glad for erkendelse

Hun peger på, at ingen har gjort det i en ond mening. Det var en manglende viden, der var baggrunden, forklarer hun. En opfattelse, som direktør i Bæredygtigt Landbrug, Hans Aarestrup, er helt sikker på er korrekt.

”Det ville være tåbeligt ikke at erkende, at der naturligvis fra flere sider er begået utilsigtede fejl gennem årene”, lyder det fra BL-direktøren.

Han hilser udmeldingerne fra ministeriet og vandværks-organisationerne velkomne – ikke mindst fordi landbruget nu åbenlyst ikke længere kan udråbes som syndebuk i forbindelse med pesticid-fundene:

”Vi er glade for, at det nu er offentligt erkendt af ministeriet og begge vandværksorganisationer. Det har været en historie, som har været kendt i kredse i landbruget, men der har ikke været beviser, hvilket naturligvis har været frustrerende”, siger Hans Aarestrup.

Prefix var et totalukrudtsmiddel, der blev forbudt i 1997. Det var før da, at det blev brugt på vandværkernes grunde.

Du kan læse mere om vandværks/pesticid-skandalen i artiklen HER – hvor der også er links til de øvrige artikler i serien.

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top