Gode nyheder: Glyphosat ser ud til at få forlænget sin godkendelse

Evalueringsgruppe anbefaler, at godkendelsen til aktivstoffet i verdens mest effektive og skånsomme ukrudtsmiddel forlænges

marksprøjte-fra-siden-foto-hardi.dk

Nej, glyphosat er ikke kræftfremkaldende og overholder i øvrigt alle gældende lovkrav. Derfor bør man forlænge godkendelsen til aktivstoffet i verdens mest effektive og skånsomme ukrudtsmiddel Roundup.

Sådan lyder konklusionen fra en evalueringsgruppe i EU-systemet. Dermed er der håb for fremtiden for de europæiske landmænd, som med stor spænding imødeser tiden efter den 15. december 2022, hvor den nuværende EU-godkendelse til glyphosat udløber.

Ifølge Foreningen til Reduceret Jordbearbejdning i Danmark (FRDK) og avisen Effektivt Landbrug har den pågældende evalueringsgruppe gennemgået et stort antal tilgængelige undersøgelser af glyphosats indvirkning på menneskers og dyrs sundhed og miljøeffekter såsom risikoen for lækage til grundvand samt effekter på flora og fauna.

En af de virkninger på menneskers sundhed, som gruppen har set på, er, om glyphosat er kræftfremkaldende.

Baseret på alle data fra dyreforsøg og epidemiologiske undersøgelser, der er gennemgået, vurderer man, at glyphosat ikke opfylder kriterierne for at blive klassificeret som kræftfremkaldende.

Efter de omfattende videnskabelige undersøgelser lyder konklusionen, at glyphosat overholder gældende lovkrav, og man foreslår derfor, at godkendelsen forlænges.

Hvis du abonnerer på avisen, kan du læse mere i Effektivt Landbrugs artikel HER. Derudover kan du i artiklerne HER og HER fra Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside blive endnu klogere på diverse eksperters vurderinger af Roundup og glyphosat.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top