Den store løgn

Det er rendyrket manipulation at kalde indhegnede statslige husdyrparker for naturnationalparker, skriver Maskinbladets chefredaktør

20180301baeredygtigt-personale044

Af Rasmus Dalsgaard, chefredaktør for Maskinbladet

Når miljøminister Lea Wermelin (S) og hendes embedsmænd kalder de planlagte, indhegnede nationalparker med tamdyr for naturnationalparker, har politikere og myndigheder allerede ved navngivningen serveret en løgn for os.

De planlagte indhegninger er nemlig ikke særligt naturlige. Hverken hegn eller husdyr hører hjemme i naturen.

Når man vil udsætte tamdyr til et vildt liv, de ikke egner sig til, og samtidig vil holde dyrene bag hegn, er man i gang med at manipulere med naturen på en måde, som vi ikke en gang kender alle de langsigtede konsekvenser af.

Ministeren gambler både med dyrevelfærd og sundhed

Wermelin og Co. gambler ikke kun med de udsatte husdyrs dyrevelfærd. Hun gambler også med sundheden for de vildtlevende dyr, som får indskrænket deres muligheder for naturlig adfærd i de store indhegninger, hvor de også risikerer at blive påført sygdomme og parasitter, som de ikke har en naturlig resistens imod, når de sammenblandes med tamdyrene på begrænset plads.

Maskinbladet har i adskillige artikler afdækket en vifte af store og små problemer i forbindelse med planerne om de såkaldte naturnationalparker. Realiteten er, at en naturlig udvikling i områderne sættes i stå til fordel for et manipuleringsprojekt, der utvivlsomt vil få alvorlige konsekvenser for dyrevelfærden – sandsynligvis både for tamdyrene og den vilde fauna.

Selv nogle af de borgerlige er hoppet på limpinden

Med det misvisende navn ”naturnationalpark” har fortalerne forsøgt at give projektet en positiv glans, men der er indbygget en modsætning i navnet, for begreberne natur og park er direkte modsætninger.

Men begge begreber klinger vel for de fleste vælgere positivt, selvom de strengt taget er uforenelige størrelser. Og man fristes til at tro, at denne omgang verbal fernis har en del af skylden for, at selv De Konservative og Liberal Alliance er hoppet på limpinden og helt uforståeligt støtter parkerne.

Stop brugen af dét navn

Det er et kendt politisk trick at definere ord og begreber på en måde, som understøtter det budskab og de præmisser, man gerne vil have folk med på.

Vi ser det også, når stormagterne slås. Den ene part taler om en militær operation, den anden part bruger ord som invasion og krig.

Valg af ord er vigtigt, fordi den, der vinder definitionsretten, allerede har vundet første slag om selve sagen.

Derfor bør vi stoppe med at bruge det positivt klingende ord naturnationalpark om politikernes tamdyrsfængsler.

(Indlægget har også været bragt som leder i Maskinbladet. Hvis du abonnerer på mediet, kan du læse avisens onlineudgave via linket HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside. Hvad Bæredygtigt Landbrug mener om emnet, kan du se mere om i pressemeddelelsen herunder).

BL: Statslig dyremishandling skal stoppe straks

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top