Kommer der traktordemonstrationer rettet mod en CO2-afgift i 2023?

Arrangørerne af de store demonstrationer for to år siden – bl.a. BL-formand Peter Kiær – afventer foreløbig, hvordan en potentiel afgift skrues sammen

Demonstration i Aarhus

”Jeg vil slet ikke afblæse muligheden for, at det der ulmeri bliver til flammer, og landmændene griber høtyven, og tager traktoren til byen!”

Sådan svarer Bæredygtigt Landbrugs formand Peter Kiær til Landbrugsavisen – der har spurgt, om der er traktordemonstrationer undervejs i det nye år som følge af en ny CO2-afgift på landbruget.

Men – understreger Peter Kiær i interviewet – så er der stadig et stykke vej, til traktorerne ruller ud i gaderne med protesterende landmænd. Sådan som det bl.a. skete for to år siden, hvor BL-formanden ovenpå minkskandalen var blandt initiativtagerne til demonstrationer for grundloven i København og Aarhus. Han vil afvente, hvordan en CO2-afgift eventuelt bliver skruet sammen.

Samme melding kommer fra en anden af arrangørerne fra november 2020, Jelling-landmanden og æresmedlem af Bæredygtigt Landbrug, Knud Jeppesen:

”Jeg har også sagt, at det hjælper ikke noget, at vi kører traktorerne lige nu, så længe vi intet ved om, hvordan den nye afgift kommer til at se ud. I regeringsgrundlaget står der, at den ikke må koste arbejdspladser, så lige nu mener jeg, at det stærkeste er at blive ved med at argumentere for, at det er tåbeligt at lægge afgift på noget, som man ikke kan måle”, siger Knud Jeppesen.

Den nye SVM-regering har varslet, at der ikke kommer noget udspil om en CO2-afgift, inden et ekspertudvalg har fremlagt mulige modeller i løbet af foråret. Regeringen har dog åbnet op for, at der lægges en afgift på forbrugsvarerne fremfor på produktionen.

Du kan se interviewet med Peter Kiær og Knud Jeppesen i Landbrugsavisens omtale HER.

Hvad Bæredygtigt Landbrug synes om en CO2-afgift på landbrugsproduktion, kan du blive klogere på i bl.a. læserbrevet HER.

I hjemmesideartiklen herunder kan du læse om demonstrationerne for to år siden.

Massiv opbakning til grundlovs-hyldest

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top