Det var Statsministeriets egen afgørelse at tilbagekalde advarsel i minksagen

Det er en forenkling at henvise til den tjenstlige undersøgelse af rigspolitichefen, fastslår professorer

folketinget-trappen

Da statsminister Mette Frederiksen (S) i sidste uge tilbagekaldte den advarsel, som Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen sidste år blev tildelt i minksagen, var det ikke en direkte konsekvens af forhørsledelsens frifindelse af rigspolitichef Thorkild Fogde i samme sag.

Det var derimod Statsministeriet selv, der i samråd med ministeriets rådgivere stod for tilbagekaldelsen af advarslen. Det vurderer tre juridiske professorer over for Politiken.

”Man har fremstillet tilbagekaldelserne sådan, at det er en ren konsekvens af Thomas Rørdams (tidligere præsident for Højesteret, red.) og de to andre dommeres tjenstlige undersøgelse af rigspolitichefen. Det er nærmest fremstillet, som om de ikke kan gøre andet. Men det er en forenkling i mine øjne. De har lagt noget til”, siger professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, Michael Gøtze, til Politiken.

Justitsministeriets departementschef, Johan Legarth, og samme ministeriums afdelingschef Anne-Mette Lyhne Hansen fik trukket henholdsvis en irettesættelse og en advarsel tilbage af justitsminister Peter Hummelgaard (S).

Michael Gøtze siger, at ”hvis man stiller det op i en matematisk tabel, er der ét kritikpunkt, der forsvinder, mens de to andre stadig er der”.

Jørn Vestergaard, som er professor emeritus i strafferet ved Københavns Universitet, og Sten Bønsing, som er professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet, kommer over for Politiken med lignende vurderinger.

Politikens artikel om emnet kan ses via linket HER. Du kan også læse mere i Landbrugsavisens dækning HER.

Og mere “minkgate”: Danmarksdemokraternes leder Inger Støjberg har været på besøg på en tidligere minkfarm i det nordjyske, og hun er pikeret over den dårlige behandling, landets nu tidligere minkavlere har fået af den siddende regering. Ikke mindst når det handler om den manglende udbetaling af erstatningen. Dén historie kan du læse mere om i Landbrugsavisens artikel HER.

Hvis nogen skulle være i tvivl, er der nu kun én eneste mulighed tilbage, når det gælder om at sætte et retligt punktum i minksagen, nemlig Bæredygtigt Landbrugs retssag mod den danske stat. Du kan læse mere om sagen i artiklen fra Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside herunder.

Bæredygtigt Landbrug går efter at afslutte mink-retssagen hurtigt

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top