Minksagen: Frifindelse af embedsværk skaber hård kritik

Tilliden til retssamfundet og folkestyret samt vores etiske kompas som folk er på spil, fastslår skribenter på Altinget

christiansborg-i-fuld-figur1000

”Hvis vi skal have tillid til vores retssamfund og folkestyre, må tilstanden ændres, så juraen svarer bedre til realiteterne!”

Sådan skriver Henrik Hjortdal – projektleder for Forum for Fremtidens Offentlige Styring og Ledelse ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet – i en kommentar på Altinget.

Han reagerer dermed på balladen om, at en lang række politikere og topembedsmænd er blevet eller er ved at blive fritaget for ansvar for fejl og mangler i forbindelse med minksagen. Det skaber ifølge skribenten en ”uholdbar usikkerhed, som der skal og kan gøres noget ved, hvis borgerne og de offentligt ansatte skal have tillid til folkestyret og centraladministrationen”.

På samme medie er en anden – og mere kendt – personlighed ude med en lignende svada. Forfatteren, foredragsholderen og journalisten Paula Larrain mener således, at ansvarsfritagelse af politikere og embedsfolk i bl.a. minksagen eroderer den tillid, som er nødvendig for at holde selvjustits i resten af samfundet. Vi risikerer at få en korruptionskultur, hvor ”går den, så går den” bliver almen moral.

”Når etikken først har revet sig løs, er det alles kamp mod alle, og i den kamp vinder den med den største bil, de bedste positioner og de mest magtfulde venner. Det er de stærkes ret. Er det sådan et samfund, vi gerne vil have?”, spørger Paula Larrain.

Du kan se Henrik Hjortdals indlæg HER, mens Paula Larrains budskab gemmer sig bag linket HER.

Berlingske og Maskinbladet beretter i øvrigt, at både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance nu forlanger at få indsigt i de annullerede advarsler til de implicerede topembedsmænd. Læs mere om dén vinkel HER.

Der er også positive, aktuelle nyheder i kølvandet på “minkgate”: Maskinbladet fortæller således, at Europa-Kommissionen nu har godkendt den danske statsstøtte på i alt 13 milliarder kr. til de nu tidligere minkavlere og andre virksomheder, der blev ramt af den ulovlige nedlukning af erhvervet. Læs dén historie HER.

Som de fleste nok har bemærket, eksisterer der én sidste mulighed for et retligt punktum i minkskandalen, nemlig Bæredygtigt Landbrugs retssag mod staten. Du kan læse mere om stævningen i pressemeddelelsen herunder.

Bæredygtigt Landbrug går efter at afslutte mink-retssagen hurtigt

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top