Det er muligt med kendte virkemidler at nå de mål for klimaindsatsen, der blev aftalt i Folketinget tilbage i 2021.
Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra Aarhus Universitet – som dermed indirekte afviser, at det skulle være nødvendigt at indføre en CO2-afgift på landbruget, sådan som et stort politisk flertal ellers lægger op til, i forsøget på at komme i mål med klimaambitionerne inden år 2030.
Stor effekt af initiativer
Effektivt Landbrug beskriver, hvordan rapporten ”Virkemidler til reduktion af klimagasser i landbruget” beviser effekten af landbrugserhvervets allerede igangsatte initiativer. Her henvises der til bl.a. tilsætningsstoffet Bovaer målrettet kvæg, nitrifikationshæmmere på marker samt brugen af pyrolyseteknologi.
Fødevareminister Jacob Jensen (V) kommenterer i avisartiklen konklusionerne i rapporten fra Aarhus Universitet, hvilket du kan læse mere om i Effektivt Landbrugs hjemmesidetekst HER.
BL-konsulent: Husk også biogas
Bæredygtigt Landbrugs faglige konsulent Jens Lund Pedersen fortæller til Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside, at det også er værd at bide mærke i de mange tiltag på landbrugsområdet, der ikke blot er på vej, men som rent faktisk er sat i værk, og som ligeledes har en mærkbar effekt.
“Det gælder sådan noget som hyppig udslusning af gylle samt forsuring af gylle i staldene plus den produktion af biogas, der jo også tydeligvis påvirker klimaregnskabet i den rigtige retning”, forklarer Jens Lund Pedersen.
Artiklen fra Effektivt Landbrug samt kommentarerne fra Jens Lund Pedersen harmonerer fint med de advarsler mod en CO2-afgift på landbrugsproduktion, som professor Jørgen E. Olesen tidligere har været ude med. Læs dén vinkel i hjemmesideartiklen herunder.
Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk