Hjælp til tørke-selvhjælp

Når regeltyranniet rammer oveni, giver det problemer - faglighed og afbureaukratisering er vejen frem, skriver Bæredygtigt Landbrugs næstformand

landskab-hvede-juli-16-1

Af Gustav Garth-Grüner, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, Sandbygaard, Glumsø 

Bæredygtigt Landbrug beder ikke om tørkehjælp til landbruget – men om rammevilkår, så landmanden har mulighed for at imødegå de værste følger af en tilbagevendende tørketilstand.

Landbrug er afhængig af vejret. Det er for landmanden både en glæde og en udfordring. Men de mange love og regler, der påvirker landmandens drift, er faktisk en langt større udfordring, også når det gælder om at imødegå tørke og andre udfordringer i dyrkning af jorden. Landbrug styres bedst med godt landmandskab og gode handlemuligheder – ikke af teoretiske, skrivebordsregulerede love.

Det viste Tørkepakken i 2018.

Her brugte man landbrugets egne penge.

Man talte om landbrugets adgang til mere vanding, men det blev der aldrig givet tilladelse til – i hvert fald ikke øst for Lillebælt, hvor nedbørsmængderne er mindst. Man nedsatte ekspertgrupper og fordelingsgrupper, hvis resultater stadig lader vente på sig. Bureaukratiet voksede – landmanden fik ikke hjælp. Men det hed sig, at han havde fået i pose og sæk. Gentag ikke dette.

Derfor er tiden til at give landmanden de faglige handlemuligheder tilbage. Giv ham mulighed for at så sine afgrøder om efteråret. Disse afgrøder er bedre til at udnytte årets regn og fugtighed. Men det forhindres af unyttige regler. Giv landmanden mulighed for at fodre dyrene med planter fra brakmarker. Giv mulighed for at forbedre jordens kulstofindhold, så den bedre kan holde på vand, CO2 og næringsstoffer. Det kræver næringsstoffer og gødning. Og giv skattemæssig mulighed for at flytte indkomst fra gode år til tørkeår.

Tørken rammer. Det kan landmanden håndtere langt bedre med godt landmandskab. Men når regeltyranniet rammer oveni, giver det problemer. Politikerne kan gøre noget ved regelmængden, ikke ved tørken. Så politiker: Du skal handle der, hvor du har indflydelse. Igen er kodeordet: Faglighed og regelforenkling.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier. Du kan eksempelvis læse Fredericia Dagblads onlineversion i linket HER, Aarhus Stiftstidendes variant HER samt udgaven fra hjemmesiden www.randersidag.dk HER. Et længere indlæg om det samme emne, der har været bragt i magasinet Mandag Morgen, kan du se herunder).

Den bedste tørkehjælp er landmandens mulighed for faglighed

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top