gen-jens

Hvorfor fortsætter man med nyttesløse reguleringstiltag på dyrkningsfladen?

23. jun 2023 / Af

Af Jens Lund Pedersen, faglig konsulent, Bæredygtigt Landbrug

Den 15. juni 2023 offentliggjorde Miljøministeriet Vandområdeplanerne for tredje planperiode (2021-2027).

Planerne har været i høring, og ministeriet har modtaget 1800 indsigelser fra bl.a. statslige myndigheder, regioner, kommuner, interesseorganisationer, virksomheder og privatpersoner. Høringssvarene har primært medført sproglige præciseringer og et reduceret indsatsbehov i oplandet til Nakskov Fjord.

En tilsvarende fejl, som landboforeningen VKST fandt for Nakskov Fjord, har foreningen nu fundet ved Rødsand og bredningen på Sydfalster og Lolland. Til de nye fejl var kontorchef Peter Kaarups kommentar, at disse fejl vil blive rettet ved genbesøget i 2023. Det er for sent – men det er rystende, at styrelsen ikke sætter fokus på modellernes utilstrækkelighed samt på, hvorfor de beregnede indsatsbehov ændres betydeligt fra år til år, uden at de beregnede udledninger påvirkes.

Minder om en skueproces

Bæredygtigt Landbrug indsendte også et omfattende høringssvar, der er nævnt flere steder i Miljøministeriets Høringsnotat til Vandområdeplanerne 2021-2027. Link: Rapport (mim.dk).

Selv om ministeriet har udarbejdet et høringsnotat på næsten 800 sider, virker det som en skueproces, og hovedparten af de forskellige indsatser, hvortil der for perioden er afsat 5,4 mia. kr., er også velkendte virkemidler. En række grønne interesseorganisationer samt en snes kommuner mener, at det under de givne rammer, herunder ambitionsniveau og finansiering, ikke vil være muligt at nå målopfyldelse i alle vandområder i 2027.

Det kan vi tilslutte os i Bæredygtigt landbrug, for der er tale om genbrug af velkendte virkemidler uden virkning. Det er på tide, at Miljøministeriet tænker nyt og lytter til de internationale eksperter, får analyseret for miljøfarlige stoffer og stiller krav til bl.a. spildevandsrensningen. Det bliver dyrt og kan sikkert ikke rummes indenfor nævnte budgetramme.

Manglende mod til dybere indsigt

Det er utroligt, at man fortsætter med krav til virkemidler til dyrkningsfladen, der ikke har reduceret den beregnede aktuelle udledning af kvælstof de seneste 20 år til trods for suboptimal gødskning, udtagning af landbrugsjord, efterafgrøder og et reduceret landbrugsareal.

For os vidner det om, at man ikke har modet til at erkende en manglende dybere indsigt i hele problematikken angående god økologisk tilstand i de kystnære danske farvande og de mange faktorer, der – som nævnt af de internationale forskere i den forrige Second Opinion – påvirker miljøforholdene i det kystnære vandmiljø.

(Du kan læse mere om Bæredygtigt Landbrugs holdning til de nye vandområdeplaner i pressemeddelelsen herunder).

Bæredygtigt Landbrug: Nye vandområdeplaner er en provokation