Hov – ”forurening” af vandet kommer fra byerne, ikke fra landbruget

Ny rapport fastslår, at størstedelen af DMS-fundene stammer fra biocider i eksempelvis træbeskyttelse fremfor pesticider

Vand glas

Nedbrydningsproduktet DMS udfordrer vandværkerne, fordi det indimellem findes i grundvandet – men fundet af stoffet kan ikke berettige en kritik af dansk landbrug.

En ny rapport fra Miljøstyrelsen, som bl.a. forskere fra GEUS er forfattere på, konkluderer således, at størstedelen af de fund, der bliver gjort af DMS, med al sandsynlighed stammer fra biocider fra eksempelvis træbeskyttelse.

I rapporten, der har været undervejs helt tilbage fra 2019, men som først blev offentliggjort i slutningen af august i år, lyder det ifølge Landbrugsavisen, at det har været vanskeligt at skabe sig et overblik over forbruget af moderstoffer til DMS, men ”den overordnede konklusion er dog, at biocidforbruget sandsynligvis langt overgår pesticidforbruget, når vi taler moderstoffer til DMS”.

I en pressemeddelelse fra Miljøstyrelsen lyder det, at resultaterne viser, at anvendelse af svampemidler i byområder har været en betydelig kilde til grundvandsforurening med nedbrydningsproduktet DMS.

Det er ikke nyt, at DMS kan stamme fra biocider brugt til træbeskyttelse og fra pesticider brugt i landbruget. Det har dog indtil nu været uklart, hvor stort bidraget er fra henholdsvis de to kilder.

Du kan læse mere i Landbrugsavisens omtale HER, ligesom der er yderligere om selve rapporten i linket HER.

Udfordringen med stoffer fra eksempelvis træbeskyttelse har flere gange været italesat af Bæredygtigt Landbrugs repræsentanter. Se eksempelvis foreningens faglige direktør Jørgen Evald Jensens indlæg herunder.

Landbruget og det rene vand

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@blb.dk

Scroll to Top