”Klimaforandringerne kan ikke komme fra køer!”

Man kan umuligt sammenligne udledning af noget kulstof fra en ko med udledning fra en bil, der kører på fossilt brændstof, fastslår ekspert

køer-på-mark-tina

At give køerne skylden for klimakrisen eller for den sags skyld overhovedet at sammenligne cirkulær CO2 med den fossile af slagsen er vanvittigt.

Det fastslår cand.agro. og ph.d. Niels Bastian Kristensen i Effektivt Landbrug. Han arbejder til daglig med husdyrvidenskab i sit job som chefkonsulent på sundheds- og produktionsområdet – men udtaler sig som privatperson.

”Klimaforandringerne kan ikke komme fra køer, fordi køer kan ikke danne noget kulstof, der ikke allerede er der. De omsætter kun en pulje af noget, der allerede er i atmosfæren. For når planter vokser, så optager de CO2. Når køer så æder planterne, så udskiller de CO2 og noget metan”, lyder det fra Niels Bastian Kristensen.

Han mener, at især politikerne har det med at forveksle netto- og bruttoudledninger, og at det er helt skørt at sidestille køers udledning med de fossile brændstoffers:

”Når bilen kører på fossilt brændstof, eller alt andet, der kører på fossilt brændstof, så er der jo nettoudledning af kuldioxid og andre kulstofholdige komponenter til atmosfæren. Men når koen udskiller kuldioxid og metan, så er det alene en omsætning af noget, der i forvejen er her, og det giver ingen nettotilførsel. Og det er derfor, at de ting ikke kan sammenlignes”, understreger han.

Hvis du abonnerer på Effektivt Landbrug, kan du selv læse artiklen.

En aktuel nyhed fra Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside fortæller samtidig, at kvæg har et helt ufortjent ry som noget af det mest klimaskadelige, der findes. Se dén vinkel i linket herunder.

Koen er slet ikke nogen stor klimasynder

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@blb.dk

Scroll to Top