Koen er slet ikke nogen stor klimasynder

Forsøg viser, at køernes metanudledning er meget mindre, end det fremgår af nationale opgørelser

køer-i-stald

Det er blevet noget nær en folkesport at nedgøre køer, oksekød og mejeriprodukter som klimafjendtlige. Men sandheden er måske en helt anden, fremgår det af – i øvrigt helt forskellige vinkler fra – henholdsvis Landbrugsavisen og Berlingske.

Ifølge Landbrugsavisen tyder noget således på, at danske malkekøer ikke udleder så meget metan, som de bliver klandret for i de nationale opgørelser. Det peger forsøg, som Seges Innovation har foretaget, på.

Forsøgene er blevet lavet i forbindelse med målinger af metan fra køer, der fik klimapulveret Bovaer sammenlignet med køer, der ikke fik Bovaer. Det overraskende var ikke så meget, at klimapulveret Bovaer kan reducere metanudledningen, som at metanudledningen i målingerne var lavere end de beregninger, som myndighederne bruger.

I de fem besætninger, der blev målt i, var udledningen mellem seks og 42 procent højere i de nationale beregninger, end i målingerne. Gennemsnittet var 25 procent.

Tallene er interessante, fordi de tyder på, at mælkeproducenter ikke udleder så meget metan som hidtil antaget. Dermed står de heller ikke foran en lige så stor reduktion af klimagasser, som forventet.

”Det er overraskende, at vi i fem ud af fem besætninger måler betydeligt lavere metan end i den nationale opgørelse. Men det er kun fem besætninger, og vi arbejder videre med at skaffe data fra flere besætninger for at finde forklaringen”, siger Nicolaj Ingemann, Seges Innovation.

Samtidig beretter Berlingske, hvordan kvæg – og dermed også det oksekød, vi hælder i munden – har et helt ufortjent ry som noget af det mest klimaskadelige, der findes. Konklusionen kommer fra Mette Olaf Nielsen, som er professor på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab ved Aarhus Universitet.

I linket herunder kan du se et af Bæredygtigt Landbrugs indspark til debatten om kød og klima.

Kød bliver den nye klimaduks

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@blb.dk

Scroll to Top