Gyser om glyphosat trækker ud

Det ligner dog en forlængelse af godkendelsen til aktivstoffet i verdens mest effektive og skånsomme ukrudtsmiddel

sprøjte

Det varer endnu nogen tid, inden det er afgjort, om de europæiske – og altså også danske – landmænd får lov til fortsat at bruge Roundup. EU-landene kan ikke blive enige om at forlænge godkendelsen af aktivstoffet glyphosat.

Det var således ifølge omtalerne i Maskinbladet og Landbrugsavisen ikke muligt at opnå et såkaldt kvalificeret flertal, da landenes repræsentanter fredag i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder skulle godkende eller forkaste EU-Kommissionens forslag om en tiårig forlængelse. Den nuværende godkendelse udløber den 15. december. Dermed skal en appelkomité i næste måned på ny behandle sagen, der dog nok i sidste ende ryger tilbage til kommissionen. Og her har der altså fra begyndelsen været velvilje at spore i forhold til verdens mest effektive og skånsomme ukrudtsmiddel.

Det er bestemt ikke Danmark, der stritter imod en ny godkendelse af glyphosat. Miljøminister Magnus Heunicke (S) har tværtimod advaret om negative konsekvenser for både miljøet og klimaet, hvis aktivstoffet bliver forbudt. Indtil flere undersøgelser har da også frikendt glyphosat for at være til fare for såvel mennesker som omgivelser.

Du kan læse mere om emnet i artiklen fra Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside herunder – hvor det også fremgår, hvad Bæredygtigt Landbrug synes om glyphosat.

Sejr for landbruget: EU-Kommissionen foreslår mindst 10 år mere med glyphosat

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@blb.dk

Scroll to Top