Venstre og Konservative langer ud efter kvælstofregulering

Planer om efterafgrøder kan få store negative konsekvenser for landmændene – blandt andet i form af kiksede generationsskifter

olieraeddike-efterafgroede-2

Regeringen vil som bekendt fjerne 6.500 tons kvælstof om året via målrettet regulering – fortrinsvis efterafgrøder – fra 2027. Nye modelberegninger betyder, at den øgede indsats skal fordeles på færre hektar i fortrinsvis Midt- og Vestjylland.

Ifølge Landbrugsavisen løber køberne skrigende væk, hvis regeringen indfører den nye kvælstofregulering på markfladen – og det er desværre både naturligt og forventeligt med et sådant skrækkeligt scenarium, lyder det fra partierne Venstre og Det Konservative Folkeparti. Det sker, efter at det er kommet frem, at en landmand glippede et salg af gården, da regeringens nye kvælstofberegninger kom for en dag.

”Det er det scenarie, jeg har frygtet fra start, og som jeg har haft svært ved at bevise, men som jo nu står lysende klart. Nemlig, at hvis de her planer bliver ført ud i livet, så får det kæmpe konsekvenser for landmændene”, siger Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen.

Den konservative Per Larsen supplerer:

”Hvis de reduktioner, man stiller op, skal foregå inde på markfladen, så går det direkte i jordprisen, og vi kommer til at se insolvente landmænd. Ikke nok med, at de mister indtjening, så vil de også blive ramt voldsomt på egenkapitalen, og det er et skrækscenarie, vi skal undgå”.

Du kan læse mere i Landbrugsavisens artikel HER.

Avisen beskriver også et konkret tilfælde, hvor et salg/generationsskifte glippede – dét kan du læse mere om HER.

De generelle nylige kvælstofkrav målrettet dansk landbrug har fået en hård medfart af især Bæredygtigt Landbrug. Det kan du blive klogere på i artiklerne HER, HER og HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top