Hvor nemt bliver det egentlig at udtage al den lavbundsjord?

”Vi satser på frivillige ordninger, hvor man får en ordentlig betaling”, lyder det fra minister, mens en professor argumenterer for egentlig ekspropriation

Per-1

Ingen ved, hvordan det i løbet af de kommende otte år skal lykkes at udtage 100.000 hektar såkaldt kulstofrig lavbundsjord i Danmark, sådan som det kræves af den nyligt indgåede landbrugsaftale på Christiansborg.

Siden 2014 er der således blot udtaget omkring 1500 hektar – og ifølge en professor, som mediet AgriWatch har talt med, bliver det umuligt at føre planen ud i livet uden egentlig ekspropriation.

Mange lodsejere vil formentlig ikke sælge lavbundsjord ad frivillighedens vej, lyder det fra Jesper Sølver Schou, som er lektor og sektionsleder for Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

“Det er ikke tanken”

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) afviser dog overfor AgriWatch, at ekspropriation kan komme på tale – om end hans formuleringer holder en flanke åben:

”Det er ikke tanken. Vi satser på frivillige ordninger, hvor man får en ordentlig betaling. Det skal bare være nemt og smidigt”, siger Rasmus Prehn.

Ministeren taler samtidig om nødvendigheden af at arbejde med delmål undervejs i de kommende år, så man løbende kan holde sig selv op på løftet og ambitionen om den massive jordudtagning.

Du kan – hvis du abonnerer på mediet – læse hele artiklen fra AgriWatch via linket HER.

Advarsler fra Bæredygtigt Landbrug

Bæredygtigt Landbrug har hele vejen igennem advaret mod udtagning af lavbundsjorde, der i mange tilfælde er rigtig god og effektiv landbrugsjord.

“Ingen kender effekten af det, man nu vil sætte gang i”, lød det bl.a. fra BL’s faglige direktør Jørgen Evald Jensen ovenpå landbrugsaftalens tilblivelse.

“Selv om man intet ved, er denne jordudtagning gjort til det store slagnummer, og det frustrerer selvfølgelig en forening som Bæredygtigt Landbrug, der som den eneste har holdt fagligheden i hævd under hele dette forhandlingsforløb”, tilføjede Jørgen Evald Jensen.

Hvis du vil være klogere på Bæredygtigt Landbrugs holdning til udtagning af lavbundsjord, kan du læse teksterne HER, HER, HER, HER og HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top