Masser af landbrugsvenlige kandidater valgt ind i Folketinget

Centrale ordførere er blevet genvalgt, ligesom gamle kendinge og en kendt foredragsholder nu også viser deres ansigter på Christiansborgs gange

folketinget-trappen

Mange landmænd slikker formentlig stadig sårene efter tirsdagens folketingsvalg, der resulterede i endnu et rødt flertal og – uden tvivl – fire år mere med Mette Frederiksen (S) som statsminister.

Men der er bestemt også positive historier at berette om, efter at de personlige stemmetal blev gjort op i løbet af onsdagen.

Et hav af landbrugsvenlige kandidater fra samtlige borgerlige partier gør således deres indtog på Christiansborg, når det nye folketing skal samles.

Genvalg til Bonnesen og Co.

Hos det største oppositionsparti Venstre er der genvalg til den altid utrættelige landbrugsforkæmper, fødevareordføreren Erling Bonnesen. Også partiets politiske ordfører Thomas Danielsen – som har været i vælten ikke mindst med at gå i kødet på den socialdemokratiske regering omkring minkskandalen – er genvalgt. Det samme gælder Preben Bang Henriksen, som tidligere bl.a. har revset embedsstanden til et møde med Bæredygtigt Landbrugs medlemmer, hvilket du kan læse mere om HER. Samt Hans Christian Schmidt, der er kendt for landbrugsvenlige udmeldinger såsom denne her vedrørende naturnationalparkerne.

Også Lars Christian Lilleholt og Troels Lund Poulsen har fået vælgernes tilladelse til at fortsætte deres gerning i Folketinget – sidstnævnte har i nyere tid kæmpet en brav kamp i spildevandssagen, hvilket du kan læse mere om HER. Derudover er Søren Gade, som hidtil har siddet i Europa-Parlamentet, nu tilbage på Christiansborg. Han har tidligere holdt indlæg på Bæredygtigt Landbrugs generalforsamling, hvilket du kan læse om HER.

De fleste BL-landmænd kender Jeppe Søe

De øvrige blå partier er også fyldt med masser af landbrugsvenligt islæt:

Hos Lars Løkke Rasmussens nye parti Moderaterne er bl.a. journalisten og foredragsholderen Jeppe Søe blevet valgt. Han er i Bæredygtigt Landbrugs regi kendt for indtil flere meget populære indlæg på foreningens møder – se bl.a. omtalen HER.

Lise Bech fortsætter hos partirival

Hos Inger Støjbergs ligeledes nye gruppering Danmarksdemokraterne er det fortrinsvis det både ny- og genvalgte folketingsmedlem Lise Bech, som falder i øjnene. Lise Bech er tidligere miljø- og fødevareordfører for Dansk Folkeparti og vil garanteret stile efter at få en lignende ordførerpost hos Danmarksdemokraterne. Et af Lise Bechs utallige landbrugsvenlige indlæg – hvor hun også er så venlig at rose Bæredygtigt Landbrugs arbejde – kan du se via linket HER.

Partilederen Inger Støjberg selv er også kendt som landbrugsvenlig. I den netop overståede valgkamp arrangerede hun eksempelvis et debatmøde med Enhedslistens Mai Villadsen på broderens bedrift, og Inger Støjberg var også en af talerne, da landmænd i efteråret 2020 arrangerede demonstrationer ovenpå minkskandalen.

Carsten Bach er tilbage

Hos Liberal Alliance er der genvalg til Henrik Dahl, som bl.a. har forsvaret landmændenes brug af Roundup og glyphosat, se HER. Derudover resulterer valgresultatet i et glædeligt gensyn med Liberal Alliances tidligere miljø- og fødevareordfører Carsten Bach, som efter en enkelt periode udenfor Christiansborg genindtræder i den efterhånden pænt store liberale folketingsgruppe.

Hos Det Konservative Folkeparti er der genvalg til miljø- og fødevareordføreren Per Larsen, som – ikke mindst når det gælder mink – har forholdt sig meget kritisk til regeringens og myndighedernes gøren og laden. Også pesticider og drikkevand ytrer han sig gerne om, se HER.

Hos Nye Borgerlige er partiformand Pernille Vermund naturligvis genvalgt. Et af hendes mange landbrugsvenlige input kan du læse HER. Der er også genvalg til partiets landbrugsordfører Peter Seier Christensen, hvis seneste indlæg på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside du kan læse HER.

Endelig er der genvalg til Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, hvis ildhu i ikke mindst minksagen illustreres HER. Også DF’erne Pia Kjærsgaard og Peter Kofod Poulsen, som begge er valgt, går for at være meget landbrugsvenlige politikere.

Farvel til Landbrugspakkens moder

Desværre resulterer tirsdagens folketingsvalg også i et farvel til flere – i og omkring landbruget – meget velsete politiske profiler. Den tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), som for evigt vil blive husket og beundret for den landbrugspakke, der gav danske landmænd mere gødning, blev således ikke genvalgt. Det samme gælder hendes partifælle, Kristian Pihl Lorentzen, som bl.a. står bag udmeldingerne HER og HER på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside, samt Miljøudvalgets hidtidige formand, den altid overfor landbruget lydhøre René Christensen (DF).

Elendigt valg til Rasmus Prehn

Blandt de mere bemærkelsesværdige valgresultater skal det desuden nævnes, at fødevareminister Rasmus Prehn (S) godt nok blev genvalgt – men var meget, meget tæt på at ryge ud af Folketinget. Nordjyden fik blot en tredjedel af de stemmer, han kunne mønstre tilbage i 2019, se bl.a. Effektivt Landbrugs og Landbrugsavisens artikler HER og HER.

Det kan da også sagtens lade sig gøre at komme i Folketinget med ganske få stemmer, faktisk blot 264 af slagsen. Spørg bare Enhedslistens landbrugsordfører Søren Egge Rasmussen. Du kan læse om hans lidet prangende valgresultat i Landbrugsavisens tekst HER.

Du kan se en samlet oversigt over det nye folketings sammensætning i Danmarks Radios omtale HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top